9 tips voor een natuurlijker leven

We zijn ontworpen om blootsvoets over de steppe te rennen. Maar tegenwoordig brengen we de meeste uren van de dag door achter een scherm, en ‘de natuur’ is iets voor tijdens een vakantie. De kloof tussen oerinstinct en het moderne bestaan groeit.

Onderneem activiteiten die lijken op jagen en verzamelen. Uit Brits onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat stress bij vrouwen vermindert wanneer ze winkelen met vriendinnen, wat lijkt op het verzamelen van voedsel met stamgenotes. Met name mannen voelen veel ‘oergeluk’ bij activiteiten die lijken op jagen, zoals een teamsport. Net als de jacht heeft teamsport ingrediënten als lichamelijke inspanning, groepssamenwerking, het uitstippelen van een strategie, het trotseren van gevaren en het hoogtepunt: schieten op het doel.

Ga zo veel mogelijk naar buiten en breng tijd door in de natuur. Fiets of wandel, werk in de tuin, en neem de tijd om te kijken.

 

Stimuleer je zintuigen. Op het werk worden we visueel (staren naar een beeldscherm) en auditief (vergaderen, bellen, achtergrondgeluiden) vaak overprikkeld, maar we verwaarlozen proeven, voelen en ruiken. Neem ter compensatie een bad, doe aan sport, knuffel met je partner, en neem de tijd om eten echt te proeven.

Voorkom overbelasting van het brein. Reserveer elke dag een hoeveelheid ‘denktijd’ , waarin je geen afspraken plant en geen e-mails en telefoontjes ontvangt. Deel grote taken op in kleine stapjes. En als je toch opgejaagd raakt: ga iets anders doen, loop een paar trappen of maak een kruiswoordpuzzel.

Kijk af en toe in de verte, het liefst naar buiten, vooral als je achter de computer zit. Zorg voor groen in je omgeving, bijvoorbeeld een plant op je bureau. Zet de ramen open.

 

Probeer je zoveel mogelijk af te sluiten voor harde geluiden. Gebruik oordopjes als je gestrest raakt van alle achtergrondgeluid op het werk.

 

Zorg voor een dagelijkse portie daglicht. In tegenstelling tot kunstlicht heeft daglicht invloed op onze biologische klok, en daarmee op de aanmaak van hormonen en van stofjes die ons wakker houden of slaperig maken. Te weinig daglicht kan leiden tot gezondheidsklachten, slaapproblemen, concentratiestoornissen en winterdepressies.

Mensen zijn van oorsprong sociale dieren. Spreek dus vaker af met vrienden in plaats van ze te appen of mailen.

 

 

Neem de tijd voor dingen, en zorg dat je rust neemt als dat nodig is. Hoewel het bestaan van een jager-verzamelaar niet gemakkelijk is, hoeft een Afrikaanse Bosjesman in een goed seizoen bijvoorbeeld maar twee of drie dagen per week te werken. De rest van de tijd kan hij besteden aan zijn gezin en stamgenoten.

Bron: Psychologiemagazine