Seksuele problemen oorzaak relatieproblemen

Seksuele problemen oorzaak relatieproblemen

Uit een al wat ouder onderzoek van het CBS blijkt dat bij 58 procent van de scheidingen seksuele problemen een grote rol spelen. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Dat is heel veel. Problemen met seksualiteit zijn vaak ook belangrijke oorzaken van relatieproblemen

Seksualiteit en communicatie

Wat zou er aan de hand zijn? Je zou zeggen dat in een goede relatie problemen op het gebied van seksualiteit en lichamelijke intimiteit toch overkomelijk moeten zijn? Wat is het belang van seksualiteit dan? Bedenk eens hoe veel wij als mensen op onze meest verwante soort de aap lijken. Ik ben geen bioloog maar het is duidelijk dat deze primaten intimiteit op allerlei lichamelijke manieren uiten: denk aan het bekende „vlooien” en het eindeloze stoeien en aan elkaar zitten ook van de volwassen apen. Dat is geen seks zou je zeggen. Nee, maar misschien is dit nog wel belangrijker: elkaar aanraken, elkaar en elkaars warmte voelen en laten merken hoe dicht je de ander bij je wil hebben. Zonder te spreken vertel je zo elkaar dat je van elkaar houdt.

Lichamelijke aandacht verstevigt de band

Apen lossen allerlei problemen op en communiceren door dergelijke aanrakingen. Ruzies worden zo bijgelegd, verhoudingen worden hersteld, stam- en familieverbanden worden in stand gehouden. Maar, zo’n mannetjes aap is toch alleen maar uit op de seks? Ja sommige alpha apen wel. Maar daarvoor is het dan ook een alpha aap en wil hij zijn macht laten gelden en zorgen voor sterk nageslacht. Niet alleen de vrouwtjes maar ook de mannetjes die lager in de pikorde zitten lossen ruzies op door elkaar lichamelijk aandacht te geven en zo te laten merken dat ze zich (nog steeds) verbonden voelen.

Communiceren met je lichaam

Wij mensen gedragen ons in het algemeen beschaafder en dus veel minder lichamelijk. Er daar zit het probleem: met al onze technologie variërend van centrale verwarming tot en met chatten of skypen met iemand aan de andere kant van de wereld, vergeten we te communiceren met ons lichaam en vergeten we het geven van lichamelijk aandacht. Zo raakt de verbinding verstoord, de afstand wordt steeds groter en intimiteit en seks lijkt iets van de verleden tijd. En zo ontstaan seksuele problemen.

Seks houdt de verbinding in stand

Alle uitingen van lichamelijk contact variërend van schouderklopjes en strelen tot en met de meest wilde en gepassioneerde seks, vormen en onderhouden de band met elkaar, versterken en repareren de verbinding tussen de partners. Zonder deze „seks” in al zijn uitingsvormen wordt een relatie gereduceerd tot een zakelijke en praktische overeenkomst. En een dergelijke overeenkomst is nu eenmaal makkelijker te beëindigen.