Ruzie met je partner is zelden leuk

Waarom maken partners ruzie?

Wat gebeurt er als je ruzie maakt?

Lost ruzie maken iets op?

Veel vragen over iets waar de meeste mensen een hekel aan hebben. Maar waar veel mensen toch regelmatig mee te maken krijgen. Dit artikel is bedoeld om ruzie maken te voorkomen en als dit niet lukt er toch het maximale van te leren.

Onmacht

De meeste mensen maken ruzie omdat ze zich onmachtig voelen. Als ze het gevoel hebben dat hun emoties niet worden begrepen, dat er niet naar ze wordt geluisterd, dat ze niet serieus genomen worden. Kortom, dat ze kracht moeten gebruiken om gehoord en gezien te worden.

Emotie overheerst rede

Op zo’n moment neemt de emotie het over van de rede. Je zegt en roept dingen uit boosheid, uit gekwetstheid. Daarmee kwets je op jouw beurt de ander die vervolgens ook reageert vanuit onbegrip en gekwetstheid. De negatieve spiraal ontstaat en gaat net zo lang door totdat een van beiden het opgeeft door te zwijgen, door weg te lopen, te gaan huilen of erger nog door lichamelijk agressief te worden en zo zijn of haar gelijk te halen.

Ruzie is geen oplossing

Zo’n ruzie lost meestal niets op, erger nog, het vertrouwen wordt beschadigd. Partners trekken zich daarom terug, zijn gekwetst of bang en de relatie verkoelt. Er ontstaat afstand en oppervlakkigheid in de relatie en dat leidt al te vaak tot nog meer ruzie en nog meer afstand of wanhoop.

Praten noodzakelijk

Er moet dus echt gepraat worden, met liefde, geduld en inlevingsvermogen. En dat is moeilijk. Daar kun je soms wel wat hulp bij gebruiken. Maar beter nog is om ruzie te voorkomen. Door bij jezelf na te gaan waar je gevoel van boosheid vandaan komt. Voordat je emotie het van je rede overneemt met je partner daar over te praten. En als je partner van je houdt zal deze luisteren en er voor willen zorgen dat je je niet meer gekwetst of boos hoeft te voelen.

Begin bij jezelf

Voorkomen van ruzie maken begint dus bij jezelf. Ook al ben je het niet met je partner eens, het is goed om te leren dit rustig te zeggen en bespreekbaar te maken. Om te ontdekken wat voor jou belangrijk is en hoe dat te verwoorden. Met respect voor jezelf èn de ander.

Succes!