Tips voor 2016

Vorig jaar was een spannend jaar. Ik denk bijvoorbeeld aan IS en het terrorisme. Ook de komst van vele vluchtelingen bracht spanningen met zich mee, als was het maar in het hoofd van de bewoners van de ontvangende landen. De wereld staat niet stil en dat zullen we weten ook. De vraag is hoe wij omgaan met een zo snel veranderende wereld? Wat kunnen we er mee? Wat doen we er mee?

Worden we gelukkig van al die informatie?

Het antwoord hierop lijkt een ja. Waarom anders zijn er zo veel bronnen van informatie en zijn we voortdurend met name online bezig om die informatie tot ons te nemen?
De vergelijking met de voedingsindustrie en het effect op ons eetpatroon komt naar boven: we worden omringd met voedsel en afbeeldingen daarvan. We worden voortdurend verleid om voedsel te kopen en tot ons te nemen. Vergelijk onze gewoonte om voortdurend op onze smartphone te kijken op zoek naar informatie met het niet kunnen stoppen met eten van drop, chips of chocola zolang dit onder handbereik is.

Worden we gelukkig van een dergelijke overvloed?

Niet alleen lijken mensen steeds angstiger te worden (en steeds dikker), ook de agressie neemt toe. In plaats van een verzadiging treedt er een gevoel van angst om niet genoeg te weten (en te eten) op. “Hoe meer je weet, hoe minder je weet” toch maar weer van stal gehaald. De wereld is te groot en te complex om te begrijpen.

Mijn tip is dan ook: beperk je tot je naaste omgeving en je naasten. Probeer de mensen waar je mee leeft en waar je van houdt te begrijpen. Stel ze daarom veel vragen en luister geduldig naar hun antwoorden. En doet dit niet één keer maar voortdurend weer opnieuw. Mensen zijn geen machines en dus niet voorspelbaar. Zij groeien en ontwikkelen zich voortdurend en kunnen onderweg gekwetst worden bijvoorbeeld door ervaren onbegrip of door afwijzing. De kunst is om hiervan op de hoogte te zijn en er vervolgens liefdevol mee om te gaan.

Tips voor 2016:

  • wijs niemand af
  • doe je best elkaar te begrijpen
  • wees ontvankelijk en geduldig

Ik wens jullie allen een begripvol en liefdevol 2016.