Eerlijk duurt het langst

Hoe vaak horen en zien we allerlei mooie verhalen en plaatjes die achteraf minder mooi of zelfs onwaar blijken te zijn? Denk aan reclame maar ook aan beloftes van politici, de uitingen van onze “vrienden” en bekenden op Facebook of op feestjes. Doen we hier zelf ook aan mee? Hoe vaak spelen we een succesvol en rijk leven en verbergen we onze problemen of minder mooie kanten? En, hoe eerlijk zijn we naar onze liefdespartner? Laten we daar ook alleen de oppervlakkige buitenkant zien? Verbergen we onze minder mooie daden en gedachten? Kijken we zelfs stiekem porno, fantaseren we overmatig over seks met anderen? Leiden we een verborgen leven waarin we dingen doen die we graag verzwijgen? Hoe eerlijk durven we te zijn naar elkaar? Kunnen we elkaar in woorden en daden nog aanraken en vertrouwen? Of draaien we er om heen? Gaan we oppervlakkig leven en wordt ons liefdesleven langzamerhand een praktisch en materieel goed draaiend huishouden waarin liefde, vertrouwen en eerlijkheid alleen nog maar mooie woorden zijn?

Eerlijkheid is een groot goed. Met eerlijkheid kunnen we niet alleen met elkaar een goede band opbouwen en onderhouden maar kunnen we ook in echt contact komen met de mensen om ons heen. En misschien ook met de natuur en dierenwereld die we verwaarlozen en bestelen van hun eigenwaarde, voortbestaan en vrijheid.

Laten we vanaf nu eerlijk zijn, naar onszelf, naar elkaar en naar de wereld. Doe jezelf niet mooier voor dan je bent. Misleid en verleid anderen niet met mooie praatjes. Misschien dat we dan de negatieve spiraal kunnen doorbreken van leugentjes en misleiding waaraan zo veel relaties kapot gaan, die tussen ouders en kinderen, broers en zussen, partners in liefde en in zaken maar ook de relatie met de wereld om ons heen. Wees moedig en volhardend. Verbeter de wereld en begin bij jezelf.