Schoonmoeder te aanwezig

Probleem met mijn schoonmoeder

Laila (34): ”Mijn schoonmoeder was in de wolken toen ze hoorde dat ze oma zou worden. In de eerste weken na de bevalling liep ze de deur bij ons plat. Dat vond ik lief, maar we zijn inmiddels drie maanden verder en ze komt nog steeds vrijwel dagelijks op bezoek en kan het dan niet laten om ongevraagd opvoedadvies te geven. Mijn man ziet het probleem niet zo, maar ik word er gek van. Hoe maak ik haar op een subtiele manier duidelijk dat ze niet zo vaak welkom is?”

Advies:

Beste Laila
Subtiel werkt kennelijk niet. Geef vriendelijk maar wel duidelijk aan dat jij als moeder eigen keuzes maakt. Spreek met je schoonmoeder vaste dagen en uren af en plan voor jezelf dan iets leuks of nuttigs in. Dan werkt het bezoek van je schoonmoeder ook in jouw voordeel! Bereid dit gesprek voor met je man en laat hem bij het gesprek aanwezig zijn om jou te steunen. Begrijp dat oma’s hun moederschap opnieuw beleven en dat hun ongevraagde adviezen goed bedoeld zijn. Mocht de relatie tussen jou en je schoonmoeder onbedoeld toch wat bekoelen, bedenk dan dat omwille van de liefde voor jullie kindje dit altijd weer goed komt!

2 reacties

  1. Fam Jansen op 22 oktober 2018 om 11:07

    Wij ouders van 2 volwassen kinderen ,maar helaas hebben hun blijkbaar een reden om met ons het contact te verbreken. Ook zien we onze kleinkinderen daardoor niet. Ze willen ons het probleem niet vertellen en vinden dat we alleen geaccretiveerde prof hulp moeten zoeken. Dit hebben we dan ook 2x geprobeerd ,maar de kinderen hebben er beide keren geen goed gevoel over de therapeut. Ook komt het probleem niet op tafel wat we vreemd vinden. Wat kunnen en of welke stappen kunnen we zetten als ouders en grootouders om onze relatie te laten verbeteren. ?? Graag advies



    • Martijn Prent op 7 januari 2019 om 14:30

      De eerste vraag aan de kinderen is of zij nog steeds willen dat het contact met u verbetert. Bij een positief antwoord kunnen zij dan hopelijk zelf met een voorstel voor bemiddeling komen en wie dat dan gaat doen. Uiteraard moet het wel een objectief iemand zijn dus bijvoorbeeld niet iemand met wie wij wel en jullie niet bevriend zijn. (Wellicht heb ik jullie vraag al eerder beantwoord maar ik kon het antwoord niet terug vinden, dus dan alsnog bij deze)