Relatietherapie helpt ook als je niets geregeld hebt

Minder trouwen

Uit recente cijfers blijkt dat de trend om niet te trouwen aanhoudt. In 2013 werd aanzienlijk minder getrouwd, wel werd er iets meer gekozen voor een geregistreerde partnerschap maar dat compenseert de daling in het geheel niet.

Wat betekent dit voor je relatie als je niets vastlegt?

Heb je er dan minder vertrouwen in? Ga je dan makkelijker en eerder uit elkaar? Cijfers hierover zijn niet bekend maar wel bekend is de toenemende behoefte aan (goede!) relatietherapeuten. Helaas wachten mensen vaak veel te lang om hulp te zoeken en is de relatie vaak al zo verstoord dat uit elkaar gaan nog de enige optie lijkt. Het advies is dan ook om bij de eerste tekenen van een verstoring in de relatie zoals minder praten, meer ruzies, apart slapen e.d. direct hulp te zoeken. Langer proberen om er zelf uit te komen heeft vaak geen zin en leidt soms ook tot een averechts effect omdat er geen tijd meer lijkt te zijn voor leuke dingen.

Relatietherapie

Ook als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt afgesloten is relatietherapie of relatiecoaching van belang want uit elkaar gaan is voor bijna iedereen min of meer traumatisch zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Denk hier niet te licht over: uit elkaar gaan leidt behalve direct verlies van partner en kinderen vaak ook tot verlies van (schoon) familie, (gezamenlijke) vrienden, een huis, financieel gemak (bij tweeverdieners) en zelfs je baan als je moet verhuizen of de uren niet meer kunt opbrengen.