Scheiding en je bedrijf

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen met een ondernemer die een bv heeft?

Dan wacht je een pittige klus als je gaat scheiden. De partner heeft namelijk recht op de helft van de waarde van het bedrijf van zijn of haar ex. De ondernemer in kwestie moet zijn ex dan dus uitkopen. Word het maar eens over wat het bedrijf waard is. Tip van Rik Smit: zet naast de huisaccountant van de ondernemer een onafhankelijke partij in, zoals een taxateur die gespecialiseerd is in de bedrijfstak van de ondernemer. Zo’n business valuator vind je via het Nederlands Instituut voor Register Valuators (NiVR).

Huwelijkse Voorwaarden

Laat je advocaat of mediator ook speuren naar de pensioenaanspraken voor de partner, waarschuwt Smit. “Veel ondernemers hebben hun pensioen in 2017 afgekocht en hebben wazige afspraken over het partnerpensioen gemaakt, met onduidelijke rekenmethodes.”
Klein alarm: ook wie wél onder huwelijkse voorwaarden trouwde, maar niet jaarlijks de bedrijfswinst verrekende, is de klos. In dat geval heeft de partner vaak óók recht op de helft van de bedrijfswaarde.

De Fiscus

Steggel overigens niet te lang over de bedrijfswaarde. De fiscus klopt namelijk binnen twee jaar nadat de scheiding is ingediend aan bij de verkopende partij – de niet-ondernemende ex dus. Die krijgt een aanslag van 26,25 procent voor zijn of haar kiezen, of het geld nou op zijn bankrekening staat of niet. En als er nog geen bedrijfstaxatie is, bepaalt de Belastingdienst zelf de waarde wel.